Few-Shot Prompting in Prompt Engineering

Gepost op: 07-06-2023 om 19:41

Ontdek de kunst van Few-Shot Prompting in Prompt Engineering met onze beginner's gids en leer hoe je taalmodellen met minimale voorbeelden kunt trainen.

Few-Shot Prompting in Prompt Engineering

man geeft voorbeelden aan zijn computerZou het niet geweldig zijn als je jouw taalmodellen met slechts enkele voorbeelden specifieke taken kon laten uitvoeren? Welkom in de fascinerende wereld van Few-Shot Prompting in Prompt Engineering! Ga er lekker voor zitten en laat dit artikel je gids zijn in deze wonderlijke wereld.

Wat is Few-Shot Prompting?

Stel je voor dat je een machine learning model, en in het bijzonder een taalmodel, een taak wilt laten uitvoeren. Je hebt slechts een handvol voorbeelden om hem te laten begrijpen wat de bedoeling is. Dat, beste lezer, is Few-Shot prompting in een notendop. Geen eindeloze trainingsdata, maar snelle resultaten op basis van slechts een paar voorbeeldjes.

Enkele kerncomponenten

Bij few-shot prompting werken we met een zogenaamde 'Prompt Template'. Dit is een structuur, vaak een string, waarin we variabelen kunnen invoeren. De voorbeelden die we toevoegen, oftewel data punten die het model begeleiden, vormen het andere belangrijk onderdeel.

Voorbeelden van Few-Shot Prompting

Om een en ander te verhelderen, laten we eens kijken naar een paar praktijkvoorbeelden, zoals het bepalen welke historische figuur ouder werd: Muhammad Ali of Alan Turing. Met few-shot prompting kan het model door het volgen van een reeks tussentijdse stappen (het aantal levensjaren van beiden) het antwoord vinden. En door het antwoord te analyseren komen we dan tot de conclusie - in dit geval dat Muhammad Ali ouder werd.

Zero-Shot vs Few-Shot Prompting

Een ander interessant punt is het verschil tussen zero-shot en few-shot prompting. Bij zero-shot wordt het model een taak gevraagd zonder dat er voorbeelden worden gegeven. Het model leunt hierbij volledig op de instructies in de prompt. Dit is ideaal voor rechttoe-rechtaan taken zoals: "Wat is de hoofdstad van Frankrijk?" Bij few-shot prompting daarentegen krijgt het model een reeks voorbeelden die als een soort routekaart fungeren. Dit is zeer nuttig bij complexere taken.

De set-up van Few-Shot Prompts

Hoe zetten we dan precies deze few-shot prompts op? Allereerst maken we een lijst met voorbeelden in de vorm van een dictionary. Deze voorbeelden zetten we vervolgens om in een string, dit wordt gedaan met de zogenaamde PromptTemplate object. Ten slotte voeden we deze geformatteerde voorbeelden naar het model, samen met de taak die we het willen laten uitvoeren. Door deze stappen te volgen, heb je in feite een few-shot instructie opgezet.

Vertrouw erop dat dit artikel je een duidelijker beeld heeft gegeven van de spannende wereld van Few-Shot Prompting. Dus ga zelf aan de slag, experimenteer, en laat de wereld van taalmodellen op jouw commando's reageren!