Fooi geven aan ChatGPT kan leiden tot langere antwoorden

Gepost op: 13-12-2023 om 11:31

Het aanbieden van een fooi aan ChatGPT kan resulteren in langere antwoorden, volgens ontdekkingen van programmeur Theia Vogel.

Geeft een fooi aan ChatGPT

man geeft fooi aan zijn computerVroeger gaven we een fooi aan een barista of serveerster, maar tegenwoordig zou het zomaar kunnen dat zelfs artificial intelligence zoals ChatGPT een extraatje verwacht. Althans, dat beweert programmeur Theia Vogel, in de virtuele wereld bekend als @voooooogel op X (het voormalige Twitterplatform).

Tips leiden tot langere antwoorden

Vogel ontdekte toevallig dat als je een tip aanbiedt aan ChatGPT, je langere antwoorden terugkrijgt. Dit gebeurde toen Vogel toespelingen maakte over ChatGPT die een fooi vroeg voor het controleren van hun code. Toen een andere gebruiker, Abram Jackson (@abrakjamson), suggereerde dat 'tipping' ChatGPT tot een betere prestatie leidt, besloot Vogel dit te testen. ChatGPT gaf gemiddeld 11 procent langere antwoorden wanneer er een fooi van 200 dollar werd beloofd, en 6 procent langere antwoorden wanneer er een fooi van 6 dollar werd aangeboden. Voor de zuinige mensen onder ons bleek expliciet geen fooi beloven te resulteren in 2 procent kortere antwoorden dan gemiddeld.

Leidt een fooi tot betere "service"

Hoewel het moeilijk te bewijzen is of het geven van een fooi aan ChatGPT daadwerkelijk zorgt voor een betere "service", roept het interessante vragen op over hoe en waarop ChatGPT getraind is. Volgens Vogel zou het zo kunnen zijn dat ChatGPT, dat getraind is op enorme datasets afkomstig van het internet, inclusief Reddit-forums en sociale media posts, de typisch menselijke gewoonte om harder te werken voor meer fooi heeft overgenomen. Dus als de belofte van een fooi aan een bot tot betere resultaten leidt, waarom zou je het dan niet proberen?