SCHREEUWEN tegen je computer?

Gepost op: 11-01-2024 om 10:44

AI-ontwikkelingen suggereren dat we binnenkort misschien op verrassend menselijke manieren met onze apparaten kunnen communiceren. Helpt het om te schreeuwen tegen je AI-model?

Ga je binnenkort SCHREEUWEN tegen je computer?

man schreeuwt tegen zijn computerHet idee van je computer complimenteren of zelfs tegen haar schreeuwen klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het zou in de toekomst zomaar eens realiteit kunnen zijn. Dankzij ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI), kunnen we binnenkort misschien communiceren met onze apparaten op manieren die verrassend menselijk aanvoelen.

Duidelijke communicatie, met de nadruk!

Niet lang nadat OpenAI voor het eerst haar DALL-E 3 AI image generator heeft onthuld, geïntegreerd in de ChatGPT-app, begonnen gebruikers bugs te ontdekken in de app. Deze bugs onthulden interne prompts tussen AI-onderdelen, die vaak in HOOFDLETTERS waren geschreven om nadruk te leggen. Zo zien we hoe we in onze interactie met een AI-model misschien wel verrassend menselijke communicatietechnieken gaan gebruiken.

Beleefdheden tellen mee

Het meest boeiende aan deze ontwikkelingen is wellicht dat ze een kijkje geven in de interactie tussen AI-onderdelen en hoe ze functioneren door middel van 'natural language. ' Dit houdt in dat er met gewone spreektaal gecommuniceerd wordt, iets dat we tot voor kort nog niet voor mogelijk hielden. OpenAI heeft in maart ook een vergelijkbare aanpak gebruikt met ChatGPT plugins.

Zo volgde bijvoorbeeld het advies aan de AI om eens "diep adem te halen" voor een beter berekend wiskundig antwoord. De toon en de manier waarop we communiceren lijken dus daadwerkelijk invloed te hebben op de prestaties van AI.

VANAF NU ALTIJD SCHREEUWEN?

Maar betekent dit dan dat we in de toekomst constant schreeuwend tegen onze computers praten? Misschien niet. De algehele ervaringen die gebruikers hebben met het spraakgestuurde systeem van ChatGPT zijn juist verrassend menselijk en natuurlijk. Klaar voor een toekomst waarin je misschien wel meer dan alleen een beleefd gesprek voert met je computer? Het lijkt een kwestie van tijd te zijn. En of we bij elke vraag nu gaan SCHREEUWEN, dat blijft de vraag.